Wat ga je als eerste opknappen bij een oud huis

De charme van een historisch huis vind je simpelweg niet in nieuwbouw. Als je om deze reden eenmaal de sprong hebt gewaagd en een oud huis hebt gekocht dan vraag jij je misschien af waar je moet beginnen als het gaat om het renoveren van je stukje geschiedenis. Hieronder zijn een aantal tips om in een oud huis aan de slag te gaan. 

De ‘huis sandwich’ benadering

Het is in dit geval aan te raden om de zogenaamde ‘huis sandwich’ benadering bij het verbouwen te volgen. Begin daarbij met het dak, zorg ervoor dat die niet lekt, en concentreer je daarna op de fundering om ervoor te zorgen dat het solide is,

Focus je vervolgens op alles wat daartussenin zit. Dat omvat de gevels, ramen, deuren en natuurlijk het interieur. Want als de buitenkant van het huis in goede staat is, dan kun je daaropvolgend naar binnen gaan. En je tijd met de nodige verbouwingen nemen. Omdat je dan immers een goed beschermend omhulsel hebt.

Doe niet alles zelf

Het is verleidelijk om te denken dat je geld kunt besparen door een deel van de renovatiewerkzaamheden zelf uit te voeren. Maar tenzij je bouwervaring uit het verleden hebt en niet fulltime werkt, is dit onrealistisch. Zelfs het schilderen van een woning, wat op zich gemakkelijk is, kan te tijdrovend zijn als het pand groot is. Of als jij er graag snel in wilt trekken.

Hetzelfde geldt voor het zelf de trap renoveren. Dit kan prima en gaat ook vlot als je enkel overzettreden toepast. Maar als er structureel iets mis met de trap is. Dan wil je voor de veiligheid van jezelf en jouw gezin echt wel een trap specialist inschakelen.

Inspecteer altijd het elektrische systeem

Als je een oud huis koopt, zorg er dan voor dat het elektrische systeem van het huis in goede staat verkeert en werkt. Laat een elektricien het systeem inspecteren en vraag hem specifiek naar de aspecten van de bedrading van het huis.

Vind uit of het huis een zekeringkast of stroomonderbrekers heeft. Hoewel beide technisch veilig zijn, zijn stroomonderbrekers tegenwoordig om een aantal redenen gebruikelijker dan zekeringkasten.

Naast het elektrische paneel moet je een elektricien ook het type bedrading in je woning laten controleren. In theorie is een oud elektriciteitssysteem veilig als het goed door een deskundige elektricien wordt onderhouden. Maar in de praktijk onderhouden de huiseigenaren de elektrische systemen van hun huis zelf vaak niet echt goed.

Zorg ervoor dat het sanitair gecheckt wordt

Het is van top belang om het sanitair systeem van je oudere woning te laten inspecteren. Afhankelijk van wanneer het sanitair voor het eerst in het huis is geïnstalleerd, kan het uit loden waterleidingen bestaan. Of ze zijn mogelijk van gegalvaniseerd staal gemaakt, dat berucht is om zijn corrosie en roest. 

Als het water dat uit de kranen komt niet verkleurd is, dan heeft het huis waarschijnlijk gegalvaniseerd staal. Als het leidingwerk voornamelijk van koper is, dan kun je deze wellicht houden. Maar laat het zeker op gaatjes en corrosie controleren voordat je beslist of jij het wilt behouden of liever laat vervangen.

Strip alles aan het begin van een renovatie

Het maakt niet uit hoe zorgvuldig jij ook de aangrenzende oppervlakken probeert te beschermen. Het verwijderen van verf is inherent rommelig. Dus als je van plan bent om verf of oude vloerdelen te strippen dan is het het gemakkelijkst om dit te doen voordat je de vloeren pleistert, schildert of opnieuw afwerkt.

Bedek daarbij ook alles wat je wilt behouden. Als je graag je houten vloeren, schoorsteenmantels, houtwerk, apparaten, et cetera in een goede staat wilt behouden, dek ze dan goed af en bescherm ze zo optimaal mogelijk voordat je aan het opknappen begint. Je zou verbaasd zijn waar jijzelf of andere arbeiders allemaal tegenaan kunnen stoten om zo iets per ongeluk te ‘mishandelen’.

Een goede opknapbeurt verandert jouw woning in een droomhuis

Het restaureren van een historisch huis is meestal niet een kleine onderneming. Er moet niet alleen extra voorzichtig met de oude constructies en bouwmaterialen omgegaan worden. Maar oude huizen zitten ook absoluut vol verrassingen. Maar als er één ding is dat veel trotse huiseigenaren hebben geleerd dan is het dat een goede renovatie een nachtmerrie in een droomhuis kan veranderen.

Advertisement
Banner
Maxaro badkamer, keuken, vloeren