Stopcontact voor elke inrichting

Met een stopcontact kun je overal in jouw huis een elektrische verbinding creëren. Je bepaald zelf de plaats waar je jouw stopcontact (wandcontactdoos) plaatst. Zeker als jouw woning nog helemaal ingericht moet worden. Wil je naast de bank een vloerlamp plaatsen dan kun je, voor je de definitieve vloer plaatst, een elektrische aansluiting realiseren in de vloer. Dan heb je later ook geen last van draden die over de vloer liggen. Je kunt bij elke elektrische aansluiting een wandcontactdoos plaatsen. Dit kan in de vorm van een enkelvoudige contactdoos of een meervoudige contactdoos. Je kunt dit zelf doen maar let op; elektriciteit zie je niet dus schakel altijd de elektriciteit in de meterkast uit! Controleer met een spanningszoeker of de stroom daadwerkelijk is uitgeschakeld. Wanneer er kleine kinderen zijn, kun je het beste kiezen voor stopcontacten met een kinderbeveiliging.

Waar en welk stopcontact kun je het beste plaatsen

Zoals gezegd kun je overal in huis een wandcontactdoos plaatsen. Bekijk vooraf dan ook goed waar je een aansluiting nodig hebt. Je kunt beter teveel elektrische aansluitpunten in je huis hebben dan te weinig. Tegenwoordig zijn er in een huishouden steeds meer elektrische apparaten te vinden en die moet je allemaal kunnen aansluiten op elektriciteit. In de keuken bijvoorbeeld. Daar staan meerdere elektrisch apparaten die vaak ook nog eens een kort snoer hebben. Zorg voor een strategische plaats van je elektrische aansluitpunten en voorzie deze van meervoudige wandcontactdozen. Je kunt kiezen voor inbouw en opbouw wandcontactdozen. Een opbouw wandcontactdoos vraag om iets meer ruimte omdat van inbouw wandcontactdozen een stuk in de muur is weggewerkt. Wil je ook stroom in je tuin kies dan ook daar voor een strategisch plaats en kies voor spat waterdichte stopcontacten.

Koop voor de veiligheid alleen merk schakelmateriaal

Schakelmateriaal is verkrijgbaar in vele soorten, maten, kleuren en designs. Het basiselement van het schakelmateriaal bepaald welke onderdelen je verder kunt kopen voor de rest van de schakelaars. Er is voor iedereen wel passend schakelmateriaal verkrijgbaar. Let er wel op dat het schakelmateriaal dat je aanschaft betrouwbaar en degelijk is, dus A-merk schakelmateriaal. Alleen dan is het schakelmateriaal voorzien van alle kwaliteitskeurmerken en beveiligingen. Een aantal gerenommeerde merken zijn: GIRA, Berker, JUNG, Niko, Busch-Jaeger en PEHA. Een wandcontactdoos begint altijd met een basiselement, het deel dat in de muur wordt gemonteerd. Het basiselement kan worden voorzien van een enkelvoudige of dubbele schakelaar, een dimmer, een (dubbel) stopcontact of een stopcontact met usb en daarover komt het afdekraam (sierrand). Een wandcontactdoos kan enkelvoudig of meervoudig zijn. Het schakelmateriaal wordt hierop aangepast.

Schakelmateriaal aanpassen aan je eigen wensen

Er zijn zoals gezegd vele merken schakelmateriaal verkrijgbaar. En je kunt ook heel veel onderdelen los kopen. Je kunt helaas de merken niet onderling uitwisselen. Bekijk dus vooraf welk merk schakelmateriaal het beste bij jouw smaak past. Je kunt op internet uitzoeken welk schakelmateriaal jij mooi vindt en gelijk uitzoeken of dit merk alle onderdelen levert die jij graag zou willen zoals een stopcontact met usb aansluiting of een dimmer. Let bij het aankopen van het schakelmateriaal op de kleur. Want wit is niet altijd echt wit. Zo heb je bijvoorbeeld crème en beige, gebroken wit en fel wit. Op de website van klusspullen kun je merken schakelmateriaal met elkaar vergelijken en vind je ook meer over kleur specificaties.

Advertisement
Banner
Maxaro badkamer, keuken, vloeren